Pijnlijke voeten

Verdring pijn aan uw voeten niet maar doe er wat aan. De meeste problemen aan de voet of tenen zijn op te lossen door een medisch pedicure.

Wassen van de voeten

Was uw voeten altijd met handwarm water en liever niet met zeep. Water onttrekt vocht aan de huid dus blijf niet te lang met uw voeten in het water, een droge huid kan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd vooral tussen de tenen goed af met een schone handdoek. Laat uw voeten 10 minuten aan de lucht drogen en trek daarna pas uw sokken aan.

Voorkom ingegroeide teennagels

Ingroeiende teennagels zijn pijnlijk en moeten zo snel mogelijk worden verholpen. Ingroeiende teennagels ontstaan vaak door:

  • Slecht passende schoenen (druk op de teennagel)
  • Verkeerd of te kort knippen van de nagels
  • Het week worden van de nagelomgeving door baden of transpiratie

Knippen van de teennagels

Gebruik een scherpe nagelknipper of bij voorkeur een goede nageltang en knip de nagels recht en niet te kort af. De hoeken mogen iets worden afgerond met een vijl.

Eeltrand aan de hiel

Deze ontstaan vaak door lopen op te kleine schoenen met een open hiel zoals bv. sandalen of slippers. De huid 'hangt' nu over de rand van de achterzijde van de schoen / slipper. Draag dus goed passende schoenen of slippers.

Kloven

Een kloof is een scheur in een vaak dikke rand eelt die droog en minder elastisch is geworden. Kloven zijn pijnlijk en kunnen zelfs gaan bloeden. Kloven kunt u voorkomen door het eelt te (laten) verwijderen en de voeten elke avond in te smeren met een vocht inbrengende créme.

Mycose (schimmel) aan voet of nagel

Als u hier last van heeft gebruik dan zolang de schimmel aanwezig is een aparte handdoek voor het afdrogen van uw voeten om besmetting van andere lichaamsdelen te voorkomen. Gebruik de handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60 graden. Trek hierna schone sokken aan en daarna pas uw ondergoed.
Ter voorkoming; draag badslippers in natte ruimtes zoals het zwembad of douches. Dit bied bescherming tegen infecties, zwemmerseczeem en scherpe voorwerpen.

Likdoorns

Knip, peuter of snij zelf niet aan eelt of likdoorns. Gebruik ook geen likdoornpleisters die bij drogist of apotheek verkocht worden maar maak een afspraak met een pedicure om het ongemak te verhelpen.

Sokken en panty's

Vermijd te strakke sokken en panty's met naden, of draag deze binnenste buiten. Naden kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren. Draag bovendien iedere dag bij voorkeur schone katoenen sokken. Ook na het sporten is het verstandig een paar schone sokken aan te doen.

Kopen van schoenen

Koop uw schoenen altijd aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan iets opgezwollen en uw voorkomt hiermee dat uw schoenen gaan knellen en dus voetproblemen door druk. Zorg dat uw schoenen breed genoeg zijn (uw moet uw tenen kunnen spreiden) en dat de neushoogte hoog genoeg is (uw teennagel moet niet tegen het bovenleer van de schoen aankomen).
Mensen met diabetes mellitus moeten er bovendien op letten dat er aan de binnenkant van de schoen geen stiknaden aanwezig zijn.

Tenslotte

Voetklachten kunnen ook ontstaan als gevolg van voet- en standsafwijkingen waarbij nader onderzoek zinvol is.